داود معماری، استاد دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) در گفتوگو با ایکنا از قزوین، ضمن عرض تسلیت سالروز شهادت امام جواد(ع)، گفت: امام جواد(ع) هم مانند سایر معصومین، انسان کامل، خلیفه الهی در زمین، هادی و راهنمای انسانها به سوی حق و سعادت ابدی و الگوی ممتاز و شایسته برای آنها در همه زمینههای زندگی مادی و معنوی است.
وی ادامه داد: مشهور بودن حضرت به جواد دلالت بر جود و بخشندگی وافر ایشان به محرومان و مستمندان دارد و اشتهار حضرت به تقی هم نشانه تقوا و عبادت فوقالعاده آن حضرت در روزگار مادیگری عباسیان است که باعث گرایش مؤمنان واقعی به فرهنگ و سنت اهل بیت(ع) شد.
معماری اظهار کرد: کرامات زیادی در منابع تاریخی و روایی برای امام جواد(ع) نقل شده است که طیالأرض از مدینه به مرو و شفای برخی بیماران از نمونههای آنهاست ولی رسیدن به مقام امامت و ولایت در کودکی حوالی هشت یا نه سالگی از مهمترین ویژگیها و کرامات حضرت محسوب میشود.
وی ادامه داد: امام جواد(ع) از این منظر شبیه پیامبرانی چون سلیمان، یحیی و عیسی(ع) برشمرده میشود که در دوران نونهالی و کودکی شایسته بر دوش گرفتن مسؤلیت خطیر هدایت امت شدند.
استاد دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) بیان کرد: یکی از مهمترین اقدامات امام جواد برای حفظ کیان شیعه و پیشبرد اهداف اساسی مکتب اهل بیت(ع)، تشکیل شبکه گسترده وکالت بود، یعنی با زياد شدن فشارها و محدودیتهای حکومت عباسی بر امام و شیعیان، امام ارتباط علنی و مستقیم خود با مردم را محدود کرد و به جای آنها تعیین وکلا و نایبانی از طرف خود در شهرهای مختلف، به ارتباط غیرمستقیم ولی مؤثرتر و کمخطرتر با ایشان پرداخت، این روش به تدریج مردم و شیعیان را برای دوران غیبت و عدم دسترسی به شخص امام معصوم هم آماده میکرد، دورانی که پیروان مکتب اهل بیت(ع) باید در غیاب امام، به نایبان آن حضرت و فقهای امت مراجعه کنند.
وی اظهار کرد: امام جواد(ع) در ۲۵ سالگی به شهادت رسید، اما با سن کم هم در صحنه مناظرات علمی با گروههای مختلف اسلامی و سایر ادیان الهی و حتی زنادقه و کافران، از نهایت درایت و منطق برخوردار بودند و ضمن احترام به شخصیت طرف مقابل و رعایت انصاف و اخلاق در مناظره، در مسائل علمی، دانشمندان بزرگ مانند یحیی بن اکثم را به سکوت و تأیید وا میداشتند.
معماری در پایان گفت: احادیث ارزشمندی از امام جواد(ع) به یادگار مانده است که به نمونهای اشاره میشود: سه موضوع محبت مردم را نسبت به شما جلب میکند؛ رعایت عدالت و انصاف با ایشان، خوشرویی و محبت به آنها و خیرخواهی برای مردم. شاید بتوان گفت که عمل به همین حدیث گوهربار، موجب گرهگشایی از معضلات اجتماعی و کاسته شدن آسیبهای روابط شهروندی خواهد شد.