داود معماری، استادیار علوم قرآن و حدیث دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره)، در گفتوگو با ایکنا از قزوین، با اشاره به تلاشهای علمی امام پنجم شیعیان، گفت: امام محمدباقر(ع) تلاش میکردند معارف شیعه، اعتقادات و اخلاق معارف دینی را گسترش دهند و بنیادهای دین را مستحکم کند برای همین در دوران این امام همام معارف دینی شیعه گسترش بسیاری پیدا کرد.
وی ادامه داد: امام محمدباقر(ع) معارف دینی شیعه را گسترش دادند به همین دلیل به باقرالعلوم(ع) معروف شدند؛ باقرالعلوم کسی است که تمام علوم و معارف دینی را میشکافد و نکات دقیق را به مردم میآموزد.
عضو هیئت علمی دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) بیان کرد: امام مطالب معارف اسلامی را به طور عمومی به شاگردان آموزش میدادند و زمانی که شاگردان به سطح معقولی از معرفت میرسیدند آنها را طبق تخصص تقسیم میکردند؛ بعضی از شاگردان در فقه و مسائل شرعی، اعتقادی، اخلاقی، پزشکی، شیمی و ستاره شناسی تقسیم میشدند.
وی درخصوص زمانه زیست امام محمدباقر(ع)، بیان کرد: دوران امامت امام محمدباقر(ع) با در گیری دو رقیب و دشمن شیعه با یکدیگر یعنی بنی امیه و بنیعباس مقارن شد. امام با پرهیز از دخالت در این فتنه و کارزار باطل، نهایت استفاده را از فرصت به وجود آمده کردند و با زمینه مناسبی که امام سجاد(ع) از قبل ایجاد کرده بودند، به تربیت مشتاقان معارف الهی و ترویج علوم و فرهنگ اهل بیت(ع) پرداختند.
معماری بیان کرد: با توجه به کثرت دانش پژوهان و طالبان معارف الهی، امام محمدباقر(ع) در ابداع و نوآوری مهمی، برای نخستین بار دروس خود را به صورت تخصصی و کاربردی ارائه دادند و در زمینههای مختلف علوم اسلامی مانند کلام و اعتقادات، فقه و احکام، اخلاق و تربیت و عرفان به پرورش اساتید زبده و برجستهای در هر مورد پرداختند و حتی سایر علوم مورد نیاز آن روزگار را مانند شیمی و طب را هم از نظر دور نساختند.
وی درباره ترویج اسرائیلیات در زمان امام محمدباقر(ع) گفت: با توجه به گسترش مرزهای جهان اسلام و ورود تازه مسلمانان از ساير ادیان و ترویج باورها و سنتهای ایشان در میان مسلمین و رونق گرفتن اسرائیلیات در محافل و منابع اسلامی، امام باقر(ع) احساس خطر کردند و ضمن افشاگری در این زمینه، به تربیت شاگردانی متخصص در فن حدیث شناسی پرداختند تا با حضور آنها در منابر و مساجد و با تدوین کتب، به پالایش اسرائیلیات از فرهنگ اسلامی بپردازند.
عضو هیئت علمی دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) در پایان به برخی شاگردان امام محمدباقر(ع) اشاره کرد و یادآور شد: امام باقر(ع)، شاگردان تخصصی بسیار زیادی را تربیت فرمودند که از نظر استعداد و اثرگذاری متفاوت بودند و هرکدام در حد وسع و توان خود به ترویج معارف و علوم الهی پرداختند، در این بین افرادی مانند «زرارة بن اعین»، «محمدبن مسلم»، «ابوبصیر» و «هشام» از اهمیت بیشتری برخوردارند.
انتهای پیام