کد خبر: 4258758
تاریخ انتشار : ۱۹ دی ۱۴۰۳ - ۰۹:۵۸

انجمن قرآن و نهج‌البلاغه قزوین زیر ذره‌بین ایکنا

بیش از ۲۰ سال از فعالیت انجمن قرآن و نهج‌البلاغه در قزوین می‌گذرد و در سال‌های اخیر دستاورد خاصی از این انجمن مشاهده نشده است؛ در عین حال انتقادات بسیاری بر آن وارد است و حتی چهره‌های قرآنی فعال در مؤسسات قرآنی از وجود چنین انجمنی اطلاع ندارند.

نوجوانان قرآنی

به گزارش ایکنا از قزوین، در اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی قزوین، انجمن‌های مختلفی مانند انجمن موسیقی، انجمن ادبی عبید، انجمن خوشنویسی، انجمن هنرهای تجسمی و انجمن قرآن و نهج‌البلاغه فعالیت دارند که در این گزارش قصد داریم فعالیت انجمن قرآن و نهج‌البلاغه را بررسی کنیم.

مجید وفاپور، دبیر شورای‌ عالی قرآن قزوین با بیان اینکه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دهه ۸۰ به خواسته مجلس شورای اسلامی وقت مبنی بر اینکه چرا فعالیت‌های قرآنی در ارشاد اسلامی به چشم نمی‌خورد دستور تشکیل انجمن‌ قرآن و نهج‌البلاغه را در سراسر کشور صادر کرد به خبرنگار ایکنا گفت: انجمن‌های متفاوتی نظیر انجمن خوشنویسی، موسیقی و... زیرنظر اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت دارند که یک انجمن به نام «انجمن قرآن و نهج‌البلاغه» نیز در کنار دیگر انجمن‌ها تشکیل شد.

وی با بیان اینکه ارتباط بین مؤسسات قرآن و انجمن قرآن و نهج‌البلاغه بسیار کمرنگ و ضعیف است، اظهار کرد: در خصوص عدم شناخت مؤسسات از انجمن قرآن و نهج‌البلاغه باید گفت که این یک نقطه ضعف است و این انجمن باید در کنار دیگر انجمن‌های اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت خود را رسانه‌ای می‌کرد تا همه آن بشناسند، البته وظیفه انجمن قرآن و نهج‌البلاغه پوشش دادن مشکلات مؤسسات نیست و نهادهای صادرکننده مجوز باید به مؤسسات قرآنی بودجه تخصیص دهند.

وفاپور ادامه داد: در کشور انجمن‌هایی نظیر موسیقی و خوشنویسی وجود دارد که تمام فعالیت‌ها زیرنظر آنان انجام می‌شود، اما به نظر بنده نمی‌توان فعالیت‌های قرآنی را در یک انجمن خاص و زیرنظر فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام داد چون جلسات متعدد قرآن در سطح کشور برگزار می‌شود و نهادهای مختلفی نظیر اداره‌کل تبلیغات اسلامی، اداره‌کل اوقاف و امور خیریه و شهرداری‌ها فعالیت‌های متعدد قرآنی دارند، بنابراین نباید توقع داشته باشیم انجمن قرآن و نهج‌البلاغه همه این مؤسسات را پوشش دهند.

دبیر شورای‌ عالی قرآن قزوین افزود: این توقع که انجمن قرآن و نهج‌البلاغه مانند دیگر انجمن‌ها نقش ایفا کند، توقع بجایی نیست، این انجمن اندازه خودش فعالیت کرده است. انجمن قرآن و نهج‌البلاغه در دهه ۹۰ به‌‎دلیل اختصاص بودجه مناسب، فعالیت خوبی داشت و محافل و مجالس قرآنی و حتی دوره آموزشی برگزار کرد، اما امروزه به‌دلیل کاهش بودجه این فعالیت‌ها کمرنگ شده است.

وفاپور بیان کرد: به نظر بنده مهد قرآن قزوین یکی از موفق‌ترین مهدهای کشور است که خوش درخشیده است؛ به‌عنوان فعال قرآنی شهادت می‌دهم تا پیش از فعالیت مهد قرآن کریم در قزوین حتی یک حافظ کل نداشتیم، اما امروزه به همت این مرکز ۳۵۰ حافظ کل قرآن در استان قزوین پرورش پیدا کردند.

وی گفت: حال باید این سؤال را پرسید که آیا همه این فعالیت‌ها براساس بودجه محدود تخصیص داده شده به مهد قرآن بوده است؟ تمام اساتید مهد قرآن از بدو شروع به کار این مهد تا به امروز یک ریال به‌عنوان دستمزد دریافت نکرده‌اند و ایثار و از خودگذشتگی رمز موفقیت این مهد بوده البته در سایر مؤسسات نیز این‌گونه است.

دبیر شورای‌ عالی قرآن قزوین تصریح کرد: به نظر بنده عدالت این است که مؤسسات و مراکز قرآنی براساس فعالیت‌ها و موفقیت‌ها بودجه دریافت کنند. بودجه انجمن قرآن و نهج‌البلاغه قابل‌ توجه نیست که بگوییم همه به مهد قرآن اختصاص داده شده باشد، اگر همه بودجه انجمن قرآن و نهج‌البلاغه بین مهدها و مؤسسات قرآنی تقسیم شود شاید به هر مؤسسه یک میلیون تومان هم نرسد، اما با تمرکز بر روی مهدهایی که فعالیت خوب دارند می‌توان خروجی خوبی را شاهد بود؛ البته تمرکز در یک مهد نیز توصیه نمی‌شود.

آخرین نمایشگاه قرآن قزوین پنج سال پیش برگزار شد

علی آقاحسینی، رئیس گروه قرآن و عترت اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین در ادامه به ایکنا گفت: در اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، از انجمن خوشنویسی و موسیقی گرفته تا انجمن قرآن فعالیت دارند، برخی از انجمن‌ها برای مؤسسات آموزشی برنامه‌ریزی کرده و کلاس برگزار می‌کنند، در مواقعی که اداره ارشاد نمی‌تواند مجری باشد انجمن‌ها جشنواره‌ها را‌ برگزار می‌کنند.

وی تصریح کرد: حضور انجمن قرآن برای اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی لازم است، اگر اداره ارشاد بخواهد نمایشگاه قرآن برگزار کند باید انجمن قرآن مجری برگزاری آن باشد؛ بر همین اساس ۱۲ دوره نمایشگاه قرآن در قزوین به همت انجمن برگزار شده و اداره ارشاد تنها از آن حمایت داشته است. بیشترین فعالیت انجمن قرآن برگزاری نمایشگاه‌های قرآن بوده است و آخرین نمایشگاه قرآن هم پنج سال پیش و به‌خوبی برگزار شد.

آقاحسینی در خصوص نحوه اجرای برنامه انجمن قرآن و نهج‌البلاغه بیان کرد: گاهی وزارت ارشاد هزینه‌ای را برای برنامه‌های قرآن در نظر می‌گیرد و به انجمن‌ها ارائه می‌دهد و انجمن‌ها هم در قبال تفاهم‌نامه‌هایی که با ارشاد و دیگر مؤسسات امضا می‌کنند موظف به اجرای آن برنامه‌ها هستند. انجمن قرآن و نهج‌البلاغه با چند مؤسسه قرآنی مانند مهدقرآن برای برگزاری کلاس‌های تدبر در قرآن و فن بیان تفاهم‌نامه داشته است.

مؤسسات قرآنی طرح‌های خود را به انجمن ارائه دهند

آقاحسینی در پاسخ به این پرسش ایکنا که چرا دیگر مؤسسات تفاهم‌نامه‌ای با انجمن قرآن و نهج‌البلاغه نداشتند، اظهار کرد: صاحبان مؤسسات باید به انجمن مراجعه کنند و در جلسات انجمن شرکت کرده و طرح خود را ارائه دهند. خود مؤسسات باید برنامه ارائه دهند و مهد قرآن هم به انجمن قرآن و نهج‌البلاغه برنامه ارائه داده و بودجه دریافت کرده است، البته آقای خوش‌پنجه مدیر مهد قرآن از اعضای انجمن قرآن و نهج‌البلاغه است و می‌داند که چه برنامه‌ای قابل اجراست.

به گزارش ایکنا، طی تماس با برخی مؤسسات قرآن متوجه شدیم آن‌ها حتی از وجود انجمن قرآن و نهج‌البلاغه اطلاعی نداشتند و اگر هم از وجود انجمن مطلع بودند نمی‌دانستند که می‌توانند به این انجمن طرح و برنامه ارائه و تفاهم‌نامه منعقد کنند و به احتمال زیاد تنها مهدقرآن از این امکان استفاده کرده است؛ برای دریافت اطلاعات بیشتر به سراغ رئیس انجمن قرآن و نهج‌البلاغه استان قزوین رفتیم تا درباره فعالیت انجمن بیشتر بدانیم.

انجمن قرآن نباید با مؤسسات قرآنی ارتباط بگیرد

محمدحسین سلیمانی، رئیس انجمن قرآن و نهج‌البلاغه قزوین، در خصوص میزان اعتبار تخصیص یافته در سال‌های گذشته و امسال از بیان میزان اعتبار امتناع کرد و درباره خدمات قرآنی این انجمن به ایکنا گفت: از زمان تأسیس و راه‌اندازی، انجمن قرآن و نهج‌البلاغه فعالیت‌هایی همچون برگزاری ۱۲ نمایشگاه قرآن، دعوت از قاریان بین‌المللی قرآن، کتابت ۱۰ جزء قرآن توسط خوشنویسان قزوینی، برگزاری ۲۰۰ محفل شبی با قرآن کریم در نواحی مختلف استان قزوین و برگزاری کلاس‌های آموزشی تدبر و حفظ قرآن کریم داشته است.

وی بیان کرد: جلسه‌ای با رؤسای ادارات فرهنگ و ارشاد مناطق استان برگزار و اعلام کردیم در صورت ارائه برنامه در راه‌اندازی شعبه انجمن قرآن و عترت در شهرستان‌ها اقدام خواهیم کرد؛ در تاکستان تفاهم‌نامه‌ای در همین راستا منعقد شده و جزئیات نیز در حال بررسی است و اولین شعبه انجمن در این شهرستان راه‌اندازی خواهد شد.

سلیمانی در پاسخ به این سؤال که آیا انجمن نباید با مؤسسات ارتباط بگیرد، اظهار کرد: انجمن قرآن و عترت مانند سایر مؤسسات بوده و متولی اصلی اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی است، بنابراین مؤسسات مستقل بوده و زیرنظر ما نیستند. انجمن متولی مؤسسات قرآنی نیست و آنان با ما ارتباط زیادی ندارند ما هم با آنان ارتباطی نداریم.

رئیس انجمن قرآن و نهج‌البلاغه قزوین بیان کرد: جامعه قرآنی شامل مؤسسات قرآنی و انجمن قرآن و نهج‌البلاغه است و همه ما زیرنظر معاونت قرآنی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هستیم و نهاد بالادستی مؤسسات محسوب نمی‌شویم که بخواهیم با آن‌ها ارتباط داشته باشیم.

برای علاقه‌مندان قرآن برنامه برگزار می‌کنیم

وی با اشاره به اینکه برای علاقه‌مندان قرآن برنامه برگزار می‌کنیم نه جامعه قرآنی، تصریح کرد: نمی‌توان گفت که برنامه‌های قرآنی برای عموم مردم است، وقتی در مسجدی در معلم‌کلایه یا آبیک برنامه برگزار می‌کنیم عموم مردم در محفل قرآنی می‌نشینند و آموزش هم می‌بینند، بنابراین اینجا جامعه قرآنی همان علاقه‌مندان به قرآن کریم هستند.

سلیمانی تصریح کرد: علاقه‌مندان قرآنی می‌توانند به ما برنامه ارائه دهند، مکان انجمن قرآن و نهج‌البلاغه مشخص است، بنابراین اگر به ما مراجعه کنند با توجه به تخصص درخواستی، به آن‌ها افراد متخصص در آن رشته را معرفی می‌کنیم. در انجمن قرآن بر این امور مدیریت داریم و مربیان انجمن قرآن و نهج‌البلاغه این آموزش‌ها را برعهده دارند. افرادی که در دوره‌های آموزشی انجمن شرکت می‌کنند مربی این انجمن خواهند بود.

سلیمانی گفت: در خصوص اعتبار، میزان دقیق آن را به یاد ندارم ولی الان میزان اعتبار انجمن مطلوب است، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی قزوین از نظر اعتباری و معنوی نگاه مثبتی به انجمن قرآن و عترت دارد و در محافل برگزار شده توسط انجمن حضور پیدا می‌کند. بنابراین، تحول خوبی در انجمن قرآن و نهج‌البلاغه ایجاد شده و در خصوص مکان انجمن نیز برای تغییر مکان قول مساعد داده شده است.

وی تصریح کرد: مکان امروزی انجمن مناسب نیست و در حقیقت یک اتاق است که حالت انباری دارد. مکان قبلی انجمن قرآن و نهج‌البلاغه خوب بود، اما در زمان مدیریت قبلی فرهنگ و ارشاد اسلامی قزوین ما را وادار کردند تا در ساختمان معاونت فرهنگی ارشاد در میدان میرعماد مستقر شویم که فضای خوبی نیست، اما مدیریت فعلی قول مساعد داده که مکان بهتری در اختیار انجمن قرار دهد.

سلیمانی در خصوص نهج‌البلاغه نیز گفت: در این حوزه بسیار کم کار شده است برای همین مسابقات نهج‌البلاغه را برگزار کردیم و در برنامه آموزش نهج‌البلاغه را داریم و بنده مصر هستم در این حوزه بیشتر فعالیت کنیم.

به گزارش ایکنا، برای همه واضح است که بخش اعظمی از فعالان قرآنی در مؤسسات قرآنی آموزش می‌بینند، بنابراین انجمن قرآن و نهج‌البلاغه و مؤسسات قرآنی باید ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر داشته باشند، اما رئیس انجمن قرآن و نهج‌البلاغه قزوین نظر متفاوتی دارد و جامعه قرآنی را علاقه‌مندان به قرآن می‌داند. همچنین در پایان باید یک نکته را متذکر شد، طبق اساسنامه انجمن قرآن و نهج‌البلاغه انتخابات انجمن باید هر دو سال یک بار برگزار شود اما برگزاری آن بیش از ۱۰ سال به تأخیر افتاده است؟ چه کسی مسئول ماجراست و نظارت بر فعالیت این انجمن بر عهده کیست؟! انجمن قرآن و نهج‌البلاغه با جوان‌گرایی می‌تواند در زمینه انس و ارتباط نسل جوان با قرآن برنامه‌های خوبی را در سطح استان برگزار و در تربیت قرآنی فرزندان این دیار مینودری ایفای نقش کند.

ایکنای قزوین آماده دریافت و انتشار اظهارات مسئولان جهت بررسی این موضوع است.

گزارش از سیده‌زهرا حسینی

انتهای پیام
captcha