کد خبر: 4268002
تاریخ انتشار : ۰۶ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۹:۲۱
در گفت‌وگو با ایکنا تبیین شد

۱۷ نوع عذاب الهی در قرآن کریم

مدرس دانشگاه بین‌المللی امام خمینی(ره) گفت: در قرآن حدود ۱۷ نوع عذاب وجود دارد که این عذاب‌ها شامل عذاب الیم، خزی، شدید، عظیم، مهین، مقیم، قریب، غلیظ، اکبر، نکر، مستقر، بئیس، صَعَد، غیرمردود، هون، واصب و کبیر است. وقتی برای برخی از اقوام عذاب اتفاق می‌افتاد چند نوع عذاب با هم ترکیب می‌شدند به عنوان نمونه عذاب شدید و الیم بوده است.

قرآن کریم

خداوند متعال پیش از عذاب نشانه‌های خود را برای جوامع بشری می‌فرستد تا شاید متوجه اعمال ناپسند خود شوند گاهی بشر سرکش شده و به این نشانه‌ها بی‌اعتنا می‌شود که خداوند عذابش را برایشان نازل می‌کند؛ در راستای همین موضوع ایکنای قزوین، گفت‌وگویی با مرتضی فاضل، مدرس دانشگاه بین‌المللی امام خمینی(ره) انجام داده است که در ادامه آن را می‌خوانیم.

ایکنا_ آیا حوادث طبیعی عذاب خداوند هستند؟

عذاب حالتی است که متناسب با وضعیت درونی افراد برایشان اتفاق می‌افتد، بروز باطن افراد در ظاهر عذاب است. هر زلزله‌ای عذاب نیست اگر زلزله متناسب با باطن افراد باشد عذاب خواهد بود بنابراین نام هر اتفاقی را نمی‌توان عذاب گذاشت.

در قرآن حدود ۱۷ نوع عذاب وجود دارد که این عذاب‌ها شامل عذاب الیم، خزی، شدید، عظیم، مهین، مقیم، قریب، غلیظ، اکبر، نکر، مستقر، بئیس، صَعَد، غیرمردود، هون، واصب و کبیر است. وقتی برای برخی از اقوام عذاب اتفاق می‌افتاد چند نوع عذاب با هم ترکیب می‌شدند به عنوان مثال عذاب شدید و الیم بوده است.

آیا وقتی اتفاقی می‌افتد باید سریع به عذاب نسبت دهیم؟ در اقوام گذشته بیش از ۱۰ قوم عذاب شدند، عذاب تنها برای آخرت نیست، در دنیا، بررخ، آخرالزمان، ظهور و قیامت عذاب وجود دارد. اولین قومی که مورد عذاب الهی قرار گرفت قوم نوح بود که عذاب این قوم انحصار داشته و ظاهراً تنها عذابی است که تا به امروز اتفاق افتاده و حالت غاشیه داشت و کل کره زمین را فرا گرفته است.

وقتی خداوند قوم عاد را عذاب می‌کند دلیل بر این نیست که انسان‌های دیگر نقاط کره زمین انسان‌های خوبی هستند، خداوند در عذاب تنها انسان‌های آن منطقه را مورد عذاب قرار داده است. وقتی قوم لوط مورد عذاب قرار گرفتند بخشی از کشور اردن امروزی عذاب شدند و دلیل بر آن نیست که انسان‌های دیگر نقاط زمین انسان‌های خوبی باشند.

ایکنا_ بزرگ‌ترین عذاب خداوند چه بوده است؟

عذاب‌های بعد از طوفان نوح تا به امروز عذاب‌های محدود هستند، محدودیت زمان، مکان و افراد دارد و عذاب فراگیر نبوده است. عذاب دوره حضرت نوح(ع) عذاب فراگیر بوده است.

قوم عاد و ثمود در منطقه خاورمیانه شامل اردن و سوریه امروزی عذاب شده است؛ قوم لوط، شعیب و بنی‌اسرائیل نیز مورد عذاب الهی قرار گرفتند، در عذاب بنی‌اسرائیل، فرعون مورد عذاب خداوند قرار گرفت و خداوند چند نوع عذاب بر بنی اسرائیل نازل کرد.

آخرین قومی که عذاب شد در زمان حضرت سلیمان(ع) بودند به این صورت که در آن انسان عذاب نشد و تنها جنیان مورد عذاب الهی قرار گرفتند. جنیان در سه دوره حضرت سلیمان(ع)، حضرت موسی(ع) و حضرت نوح(ع) عذاب شدند. بعد از ماجرای حضرت سلیمان عذاب جدی در کره زمین نداشتیم و در سه هزار سال گذشته بشر عذاب نشده است. عذاب پیش روی ما عذاب الیم است که در سوره صف به آن اشاره شده و هنوز اتفاق نیفتاده است.

اینکه در آمریکا چه اتفاقی افتاده است، آیا امکان عذاب در دوره ما وجود دارد، در پاسخ باید بگوییم که قوم حضرت رسول الله(ص) نیز امکان عذاب دارند. بین حادثه طبیعی و عذاب چهار تفاوت وجود دارد. همه حوادث طبیعی عذاب نیستند ولی عذاب‌ها بخشی حالت حادثه طبیعی دارند، حوادث طبیعی روال عادی دارند و تکرارپذیر هستند اما عذاب‌ها اینگونه نیستند.

وقتی خداوند خواست قوم عاد را عذاب کند آنقدر ماجرا طبیعی بود که وقتی حضرت هود(ع) می‌گفتند اینها ابرهای عذاب هستند قومش گفتند می‌خواهد باران ببارد، این عذاب در منطقه احقاف و شمال یمن امروز این اتفاق افتاد. آنقدر عذاب طبیعی جلوه می‌کرد که همه به استقبال عذاب رفتند و آن عذاب عجیب اتفاق افتاد؛ قوم عاد عذاب عجیبی شد که چند آیه قرآن مفصل به آن پرداخته است.

انسان نمی‌تواند جلوی عذاب را بگیرد؛ اگر «رجفة» که در قوم ثمود اتفاق افتاد، رخ دهد هیچ‌کس نمی‌تواند جلوی آن را بگیرد. خانه این قوم روی کره زمین نمونه نداشت چون خانه‌های خود را در دل کوه ساخته بودند اما خداوند با عذاب آنان را نابود کرد.

در حوادث می‌توان جلوی عذاب را گرفت اما در حوادث غیرطبیعی نمی‌توان جلوی آن را گرفت؛ حادثه طبیعی می‌تواند «آیه» باشد؛ برخی حوادث «آیه» هستند برای همین برای زلزله، طوفان، رعد و برق و سیل که «آیه» هستند نماز آیات می‌خوانیم، «آیه» می‌تواند مقدمه ماجرای بزرگ‌تری باشد.

حوادث طبیعی به صفات افراد ربط ندارد ولی عذاب به صفات انسان‌ها ربط دارد، در عذاب بروز صفات اتفاق می‌افتد. آتش‌سوزی کالیفرنیا به چند دلیل غیرعادی است و حادثه طبیعی نیست، البته باید بگوییم عذاب نیست ولی مقدمه عذاب است. دلیل نخست این است که آتش‌سوزی در فصل زمستان غیرعادی است، همچنین حادثه غیرقابل مهار است، این حادثه شدید بوده و نماز آیات واجب است.

ایکنا_ چه شباهتی بین مردم کالیفرنیا و اقوام عذاب شده وجود دارد؟

بین قوم کالیفرنیا و اقوام عذاب شده گذشته شباهت وجود دارد، قوم کالیفرنیا گناه بسیار دارد، مشرک، فاسق و ظالم هستند، شرک شیطان‌پرستی دارند، ایالت لس‌آنجلس جزو مقرهای اصلی شیطان‌پرستی دنیاست، ظالمین را یاری می‌کنند، حرام‌خور هستند، کالیفرنیا مرکز ترویج فحشای دنیاست، قومی متکبر هستند، رفتار قانون‌مند ندارند.

فساد قوم آمریکا بالاتر از فساد قوم فرعون است، در آمریکا مظلومی وجود ندارد و کشوری فاسد، فاسق هستند، سازه آنان شبیه قوم عاد است. در شیطان‌پرستی به جن، فرشته گفته می‌شود؛ به کالیفرنیا شهر فرشتگان می‌گویند. قوم آمریکا باید منتظر عذاب الهی باشد ولی آتش‌سوزی رخ داده برایشان آیه یا همان نشانه است. آمریکا قومی ظالم است آیه برای این به‌وجود می‌آ‌‌ید تا افراد توبه کرده و کمی به خداوند فکر کنند.

طبق تخمین انجام شده بیش از ۴۰ میلیارد دلار خسارت به این دو ایالت وارد شده است در حالی که بودجه کل جبهه مقاومت کمتر از ۱۰۰ میلیارد دلار است. حضرت موسی(ع) دعایی کرد که در آیه ۸۸ سوره یونس چنین آمده است «رَبَّنَا اطْمِسْ عَلَىٰ أَمْوَالِهِمْ؛ پروردگارا! اموالشان را نابود کن.» آتش‌سوزی کالیفرنیا باز شدن باب عذاب «خزی» یا همان خوار شدن آنان است، خداوند در ابتدا فرعون را ضایع کرد و آب خون شد.

انتهای پیام
captcha