به گزارش ایکنا از قزوین، آیتالله عبدالکریم عابدینی، نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه قزوین در جلسه درس اخلاق در خصوص ویژگیها و نشانههای اهل ایمان مطالبی را مطرح کرد که در ادامه میخوانیم:
در تفسیر قمی آمده است که امیرالمؤمنین(ع) در تشییع پیکری شرکت کرده بود، صدای خنده یکی از حضار به گوش رسید، حضرت فرمود گویا مرگ برای غیر از ما نوشته شده و حق برای غیر از ما واجب شده است، مصداق حق در این روایت مرگ است. حضرت در ادامه فرمود آیا فکر میکنیم در خانههای اینها منزل میگیریم و میراثشان را میخوریم؟ مگر ما بعد از اینها همیشه در دنیا هستیم؟ هر کدام از ما چند صباح دیگر از این دنیا هجرت میکنیم، ما را چه شده است که هر موعظهگری را فراموش کردهایم؟
بیشتر بخوانید:
یکی از مؤثرترین موعظهگرها که هم در حدیث رسول اکرم(ص) و هم در حدیث امیرالمؤمنین(ع) آمده، مرگ است، البته واعظ فراوان است، اما اینکه ما لایق باشیم موعظه را بپذیریم یک مسئله مهم است.
امام جواد(ع) فرمودهاند: مؤمن محتاج سه خصلت است؛ نخست اینکه بتواند خودش را با خدا وفق بدهد، یعنی هر کاری را انجام میدهد یا هر کاری را انجام نمیدهد، هدفش رضای خدا باشد، همه ما در زندگی بهدنبال وفاق هستیم، اما اینکه با چه کسی و با کجا وفاق داشته باشیم، این مسئله مهمی است، یک موقع ما وفاق داریم برای اینکه امورمان بگذرد و منافعمان آسیب نبیند، اما اگر با خدا وفاق داشته باشیم، در زندگی موفق خواهیم بود.
در ادامه این حدیث آمده است: دومین نیاز مؤمن این است که از درون واعظ داشته باشد، یعنی خودش محکمهای برای رفتارها و سخنانش تشکیل دهد و خودش را محاکمه کند. امام جواد(ع) در ادامه فرمودند: سومین موردی که مؤمن به آن نیاز دارد این است که نصیحت نصیحتکنندگان را بپذیرد و آن را پس نزند، اگر آدم لیاقت داشته باشد نصیحتپذیر میشود، اما اگر آدم لیاقت نداشته باشد نصیحت را پس میزند، حتی اگر نصیحتکننده رسولالله(ص) باشد.
امیرالمؤمنین(ع) در ادامه حدیث فوق فرمودهاند: خوشا به حال آن کسی که آنقدر مشغول گرفتاریهای خودش است که وقت نمیکند عیبهای دیگران را رصد کند، هیچ نقص و کمبودی ندارد، اما تواضع دارد؛ یک موقع آدم بهخاطر نواقصش تواضع میکند، اما یک موقع هیچ نقص و کمبودی ندارد و تواضع میکند.
حضرت در ادامه فرمودهاند: با آدمهای فهیم و نورانی در معارف دین نشست و برخاست داشته باشیم؛ چقدر ما وظیفه داریم از کسانی که بیشتر از ما میفهمند یاد بگیریم و به کسانی که کمتر از ما میفهمند یاد بدهیم، این آموزش دیدن و آموزش دادن باید سیره جاری ما باشد.
این محافل قرآنی در میان خانوادهها و محافل علمی بسیار ارزشمند است، در گذشتهها این محفلها بیشتر بود، اما امروز شکل آنها عوض شده و اشتغالات فکری، علمی و شغلی بیشتر شده است. این محافلی که آدمها مینشینند با هم تبادلنظر میکنند و در آنها آمد و شد اندیشهها بین امت اتفاق میافتد، رحمت است.
حضرت در ادامه فرمود: باید با اهل فکر و فقه نشست و برخاست داشته باشیم. اهل فقه یعنی آن کسی که علم عمیق به دین دارد و دین را بهصورت ریشهای میفهمد، اینها را باید پیدا کرد، اینها مغتنم هستند، باید برای پاسخ به پرسشهای دینی، به سراغ کسانی برویم که درک عمیق از دین داشته باشند، نه فقط کسانی که در حافظهشان چیزهایی را کپی کردهاند.
حضرت در ادامه فرمود: باید با اهل رحمت مجالست کنیم، یکی از مصادیق مهم اهل رحمت، اهل قرآن بودن است، برای اینکه قرآن رحمت مشخص خدای متعال است، چنان که رسول اکرم(ص) رحمةللعالمین است. حضرت در ادامه فرمود: خوشا به حال کسی که مالی که حلال بهدست آورده را انفاق کند، درونش را اصلاح کند و زبانش را از زیادهگویی بازدارد.
در کلام دیگری در جلد سوم کتاب شریف کافی به نقل از امیرالمؤمنین(ع) آمده است: هیچ دردی آزاردهندهتر از گناهان برای قلب آدمیزاد نیست، قلب به معنای روح است، روح از گناهان رنج میبرد، اگر آدم بخواهد از یک چیز در دنیا بترسد آن ترس از مرگ است، یعنی بهخاطر گناهانش از مرگ بترسد.
امیرالمؤمنین(ع) در کلمات قصار نهجالبلاغه فرمودند: فقط به خدا دل ببندید، به هیچکس و هیچچیز دل نبندید، دل بستن به دیگران شرک است، اگر از خدا خوف دارید بهخاطر بار گناهی است که روی دوشتان است و دارید آن را حمل میکنید، وگرنه خدا ترسناک نیست، بلکه گناه شما ترسناک است.
مرگ نیز همینطور است، مرگ ترسناک نیست، گناه مرگ را ترسناک میکند، مرگ ملاقات با خداست، خدا مهربان است و میخواهد لطفش را در زندگی ما جاری میکند و ما را مهمان خودش کند تا مراحل کمال را طی کنیم، بنابراین خدا ترس ندارد، اما اگر بار گناه روی دوشمان بود، مرگ بسیار ترسناک میشود.
حضرت در ادامه فرمود: آنچه که در احوال پیشینیان اتفاق افتاده، مواد اولیهای است که آدم باید در آن تفکر کند و عبرت بگیرد، مرگ هم بهترین موعظهگر است اگر انسان شایستگی و لیاقت داشته باشد.
امیرالمؤمنین(ع) در کلام دیگری فرمودند: اهل دین در دنیا نشانههایی دارند که با این نشانهها شناخته میشوند، یکی از این نشانهها راستگویی و دارای صداقت باطنی بودن است. از نشانههای دیگر اهل دین، ادای امانت، وفای به عهد، صله رحم و رحم به ضعفاست. امروز این بلاهایی که بر سر مردم بیپناه غزه و لبنان میآید و آواره شدهاند، چقدر ما نسبت به این عزیزان رحمت داشته و برای آنها چه کار کردهایم؟
حضرت در ادامه فرمودهاند: از دیگر نشانههای اهل دین رعایت حریم و رعایت عفاف و حجاب است. همچنین خوشاخلاق بودن، سعهصدر داشتن و دائم در جستوجوی علم بودن از علائم متدین بودن است.
از دیگر علامات افراد متدین این است که بهدنبال چیزهایی هستند که آنها را به خدا نزدیک کند.
انتهای پیام