کد خبر: 4322743
تاریخ انتشار : ۲۳ آذر ۱۴۰۴ - ۱۰:۱۴
فاطمه محمدبیگی مطرح کرد

ضرورت طرح جایگزین در قانون جدید مهریه

نماینده مردم قزوین، البرز و آبیک در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بدون ارائه طرح جایگزین در قانون جدید مهریه، نیمی از امنیت اقتصادی زن ایرانی از بین می‌رود، گفت: ما در اسلام، نظام مالی مشخصی بین زن و مرد داریم که چندین ستون نظیر مهریه، نفقه، اجرت‌المثل، ارث و سایر حقوق متقابل زن و شوهر دارد؛ حال چطور می‌شود یکی از این ستون‌ها را تخریب کرد، بی‌آنکه جایگزینی ارائه شود.

مهریه

فاطمه محمدبیگی، نماینده مردم قزوین، البرز و آبیک در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با ایکنا از قزوین با اشاره به ارائه طرح قانون جدید مهریه گفت: در یکی از نشست‌های مربوط به بررسی وضعیت اجتماعی زنان و قوانین خانواده، وقتی موضوع «مسلمان شدن زنان غربی» مطرح شد، برای کارشناسان غربی جالب بود که علت گرایش شمار زیادی از زنان اروپا و غرب به اسلام را بررسی کنند. آن‌ها به‌دنبال راه‌حل‌های اجتماعی و معنوی بودند و برای این موضوع پنل تخصصی برگزار کردند.

وی ادامه داد: نتیجه تحقیقات و سخنان یکی از پژوهشگران غربی قابل‌ توجه بود؛ نخستین دلیل مسلمان‌شدن زنان غربی، قانون نکاح در اسلام شامل مهریه، نفقه و استحکام سند ازدواج عنوان شد.  

نماینده مردم قزوین، البرز و آبیک در مجلس شورای اسلامی افزود: دلیل دوم، پوشش، عفاف و حجاب اسلامی بود. جالب آنکه این زنان، پس از عبور از تمدن مدرن غربی، حالا در تجربه‌ای معکوس، به آموزه‌های تمدن اسلامی بازمی‌گردند؛ در حالی‌ که ما در جوامع اسلامی گاهی در تلاشیم همان مسیر اشتباه غرب را تکرار کنیم.

وی با اشاره به کم‌وکاستی‌های قانون جدید مهریه تصریح کرد: من در مجلس فریاد زدم که نباید مزیت‌های اسلام را از بین ببریم. مهریه‌ خود من تنها ۱۴ عدد سکه است و شخصاً اعتقادی به مهریه‌های سنگین یا زندانی‌کردن مردان ندارم؛ بلکه کاملاً موافق زندان‌زدایی و حبس‌زدایی در مهریه هستم، اما از سوی دیگر، با حذف بی‌منطق یکی از ارکان نظام مالی زوج و زوجه نیز مخالف هستم.

محمدبیگی بیان کرد: ما در اسلام، نظام مالی مشخصی بین زن و مرد داریم که چندین ستون نظیر مهریه، نفقه، اجرت‌المثل، ارث و سایر حقوق متقابل زن و شوهر دارد. حال چطور می‌شود یک قانون‌گذار به خود اجازه دهد تنها یکی از این ستون‌ها را تخریب کند، بی‌آنکه جایگزینی ارائه کند، صرفاً با این شعار که «می‌خواهیم زندانیان مهریه آزاد شوند»؛ در ظاهر سخن جذابی است، اما در عمل بدون طرح جایگزین، نیمی از امنیت اقتصادی زن ایرانی از بین می‌رود.

وی اظهار کرد: ما بارها در فراکسیون زنان مجلس هم در دوره‌ قبل که ریاست آن بر عهده‌ام بود و هم در این دوره جلسات مختلفی برگزار کردیم. تنها در سال گذشته، ۱۱ نشست در همین موضوع داشتیم و امسال نیز چندین جلسه مشترک برگزار شده است.  

نماینده مردم قزوین، البرز و آبیک در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: با این حال، متأسفانه آقایان نماینده به دعوت ما برای حضور در جلسات کمیسیون اجتماعی، حقوقی و قضایی پاسخ نداده‌اند. تنها در سه جلسه یکی از آقایان حضور نمادین داشته است. این رفتار یعنی صدای زنان حتی در ساحت قانون‌گذاری کشور نیز شنیده نمی‌شود.

وی بیان کرد: ما اکنون تنها ۱۴ نماینده زن در مجلس داریم؛ یعنی تنها حدود ۶.۵ درصد از کل نمایندگان است در حالی که بسیاری از استان‌ها حتی یک نماینده زن ندارند.  

محمدبیگی تأکید کرد: من هر اندازه هم پیگیر و آگاه باشم، در نهایت صدایم فقط یک رأی از میان ۲۹۰ رأی است. پس ضروری است که زنان دانشگاهی، حقوقدانان، نخبگان و اساتید دانشگاه نیز در این مسیر فعال شوند.

باید قانون جامع «نظام مالی زوج و زوجه» تدوین شود

وی بیان کرد: ما بارها پیشنهاد دادیم به جای اصلاح مقطعی و ناقص قانون مهریه، قانون جامع «نظام مالی زوج و زوجه» تدوین شود؛ قانونی که به تمام ابعاد اقتصادی ازدواج بپردازد، نه فقط یکی از آن‌ها.

نماینده مردم قزوین، البرز و آبیک در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: اگر بناست مهریه کاهش یابد در مقابل باید مشخص شود آیا زنان همچنان باید جهیزیه بیاورند؟ آیا خانواده‌ دختر همچنان در هزینه‌های ازدواج باید مشارکت کند؟ اگر پاسخ منفی است، آیا داماد به‌تنهایی می‌تواند زندگی را آغاز و اداره کند؟

وی گفت: من با مهریه‌های سنگین کاملاً مخالفم، اما با تخریب یک‌طرفه‌ تعادل مالی زناشویی نیز مخالف هستم. مشکل ریشه‌ای در خود مهریه نیست بلکه در اقتصاد و توانمندسازی مردان است. به‌جای حذف قوانین حمایتی زن، باید سیاست‌های اقتصادی و فرهنگی اصلاح شود.

محمدبیگی بیان کرد: آمارها هم تأیید می‌کند که مهریه‌ سنگین عامل اصلی طلاق نیست. علمای قم نیز در جلسه‌ای تأکید کردند که تعیین عدد مشخص مثل ۱۱۰ سکه نه تنها مشکل را حل نکرد، بلکه طلاق را افزایش داد.  

وی گفت: در حال حاضر حدود ۴۵ میلیون سند ازدواج رسمی در کشور داریم و تنها حدود دو تا سه هزار زندانی مهریه وجود دارد. آیا منطقی است که قانون عمومی ازدواج را برای ۴۵ میلیون نفر تغییر دهیم تا مشکل چند هزار پرونده حل شود؟

نماینده مردم قزوین، البرز و آبیک در مجلس شورای اسلامی مطرح کرد: قرآن کریم اصل «اَلمؤمنونَ عندَ شُروطِهِم» را بیان کرده؛ یعنی مؤمن به عهد و شرط خود پایبند است. حذف یا بی‌اعتبارکردن مهریه در تضاد مستقیم با این اصل فقهی و قرآنی است.

وی تصریح کرد: ما باید نگاه پیشگیرانه و علمی داشته باشیم و بیمه ازدواج برقرار و اعتبارسنجی اقتصادی برای مردان پیش از عقد الزامی شود. همچنین باید آموزش مسئولیت‌های خانوادگی در دانشگاه و مدارس گسترش یابد.

قانون باید عادلانه و حکیمانه باشد

محمدبیگی اظهار کرد: مهریه نه باید صفر شود که امنیت ازدواج از بین برود، و نه باید آن‌قدر زیاد شود که ازدواج را ناممکن کند. قانون اگر بخواهد مؤثر باشد، باید هم عادلانه و هم حکیمانه باشد.

نماینده مردم قزوین، البرز و آبیک در مجلس شورای اسلامی در پایان تأکید کرد: من نه طرفدار زن‌سالاری‌ و نه مردسالاری هستم. تمام دغدغه من استحکام خانواده ایرانی و کرامت زن و مرد در کنار هم است. قانون باید کمک کند تا خانواده سالم بماند، نه اینکه به نام اصلاح، بنیان خانواده را تضعیف کند.

انتهای پیام
خبرنگار:
سیده زهرا حسینی فلاح
captcha