داوود معماری، استادیار علوم قرآن و حدیث دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره)، در گفتوگو با ایکنا از قزوین، اظهار کرد: طبق روایات معصومین اولین شب جمعه ماه رجب لیلةالرغائب است، در متون اسلامی در قرآن کریم و روایات، برخی از مکانها و زمانها مقدس شمرده شدند و عبادت در آن مکان و زمان ارزش بیشتری دارد البته باید بگوییم که برای خداوند متعال زمان و مکان مطرح نیست و همه مکانها و همه زمانهای یکی است اما برخی از مکانها و زمانها به نسبت ما انسانها متفاوت میشود.
وی ادامه داد: در قرآن کریم در آیه سه سوره مبارکه قدر آمده است «لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ؛ شب قدر از هزار ماه ارجمندتر است» شب قدر مانند سایر شبهاست ولی بهتر از هزار ماه است و یک شب عبادت و خودسازی در آن ارزش یک عمر طولانی دارد. روز عرفه نیز در ظاهر مانند سایر روزهاست ولی ارزش و فضیلت عبادت در این روز به مراتب بیشتر است.
استادیار علوم قرآن و حدیث دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) خاطرنشان کرد: در طول سال روزها و شبهای بسیاری داریم که در منابع دینی از جمله مفاتیح الجنان به آن اشاره شده است؛ در همه مکانها میتوان نماز خواند و عبادت کرد ولی فضیلت عبادت در مسجد بیشتر است و به جای آوردن نماز در مسجد جامع شهر بهتر از مسجد محله است، همچنین عبادت در مسجد کوفه، مسجد النبی (ص) و مسجد الحرام فضیلت بیشتری دارد.
وی تصریح کرد: در روایات آمده است شب جمعه اول ماه رجب است که «لیلةالرغائب» نام دارد یکی از زمانهای بسیار ارزشمند است؛ این شب فرصتی است که مومنین آن را غنیمت بشمارند البته این شب در ظاهر مانند سایر شبهاست ولی به واسطه فضیلت این شب، هر عبادت و کار خیر در آن ارزش بالایی خواهد داشت. این مکانها و زمانها بهترین فرصت برای توبه کردن و حتی انجام کارهای خیر است.
معماری تصریح کرد: 2 نوع آمال و آرزو میتوانیم داشته باشیم؛ داشتن آمال و آرزو فی نفسه بد نیست بلکه باید بدانیم برخی از آرزوها مربوط به زندگی دنیوی و برخی معنی بوده و برخی به زندگی اخروی مربوط میشود؛ آرزوهای دنیوی باید در حد و اندازه مورد نیاز ما باشد اگر آرزوی ثروت و موقعیت اجتماعی داریم باید بدانیم ظرف دنیا محدود است و زیادهخواهی در مسائل دنیوی و مادی نیز در روایات مورد نکوهش قرار گرفته است.
وی بیان کرد: ظرف آخرت محدود نیست و حیات ابدی است برای همین هرچه کمیت و کیفیت آرزوهای اخروی بیشتر باشد بهتر است، انسان در آخرت میتواند به هر آرزویی دست پیدا کند ولی در دنیا با محدودیت مواجه است.
استادیار علوم قرآن و حدیث دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) مطرح کرد: داشتن آرزوهای معنوی، اخروی و عرفانی در روایات بسیار توصیه شده است؛ هر چیزی که مظهر خیر و خوبی و از مصادیق عمل صالح باشد میتواند ذیل آرزوهای معنوی قرار گیرد که ازجمله آنها میتوانیم به داشتن بدن سالم، روح سالم و مومن، کسب روزی حلال، داشتن همسر شایسته و موقعیت اجتماعی اشاره کنیم.
وی افزود: در دعای کمیل بالاترین آرزوی یک انسان مومن آمده است و حضرت علی (ع) در دعای کمیل اینگونه میگویند «یا غایَهَ آمالِ العارِفینَ». «غایت» انتهای آرزوهاست و انسانهای بصیر آرزوهای زیادی دارند و بهشت هم یکی از آرزوهای آنهاست اما بالاترین، مهمترین و ارزشمندترین آمال و آرزوهای آنان «قرب الهی» و لقاءالله است.
معماری اشاره کرد: در«لیلةالرغائب» آرزوهای یک انسان مومن را از خدا بخواهیم؛ آرزوهای اخروی مطلوب است و در عین حال یادمان نرود که هیچ آرزویی بالاتر و مطلوبتر از قرب خداوند متعال نیست. همانطور که شهدا «عِندَ رَبِّهِم يُرزَقونَ» هستند و بهترین نعمتها به آنان داده شده است نباید خداوند را کنار بگذاریم و تنها نعمتهای الهی را بخواهیم؛ فراموش نکنیم که خداوند متعال و رسیدن به مرتبه عبودیت الهی بالاترین نعمت است که میتواند بهترین رغبت برای مومنین باشد.
استادیار علوم قرآن و حدیث دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) متذکر شد: یکی از آرزوهای ما در«لیلةالرغائب» این باشد که بتوانیم از پیروان صدیق مکتب اهل بیت (ع) باشیم؛ یکی از آرزوها و رغبتهای ما این باشد که همه دست به دست هم دهیم تا مشکلات معیشتی و گرفتاریهای مادی و معنوی مردم کم و برطرف شود البته مشروط به اینکه در حد شعار و خواسته نماند و به منصه ظهور در آید و با عمل به آنان به این خواستهها دست پیدا کنیم.
انتهای پیام