حجتالاسلام والمسلمین عبدالحمید نعمتی، کارشناس مرکز پاسخ به سؤالات دینی حوزه علمیه قزوین، در گفتوگو با ایکنا از قزوین، اظهار کرد: طبق آیه قرآن سوره احزاب که زنان پیامبر(ص) را مادر مؤمنین برمیشمارد و احکامی را برای آنها و مسلمانان و مؤمنین در نظر دارد، بانوی مکرمه حضرت خدیجه لقب «امالمؤمنین» را از ناحیه حضرت حق گرفته است. بانوی فداکاری که پس از ۶۵ سال عمر پربرکت در جوار و حمایت پیامبر خوبیها جان به پروردگار تسلیم کرد و پیامبر از شدت حزن، غم و اندوه آن سال را «عامالحزن» نام نهاد.
وی با بیان ویژگیهای شخصیتی حضرت خدیجه اظهار کرد: شخصیت حضرت خدیجه(س) چون فرزندش حضرت زهرا(س) دارای ابعاد اجتماعی و فردی است که هرکدام کدهایی برای زندگی امروز ماست. دارا بودن کمال، نبوغ، فهم و بینش فراوان که همانند او در زمان خود یافت نمیشد. حضرت خدیجه این بانوی مکرمه اسلام ازلحاظ داشتن عفت، نجابت، طهارت، سخاوت، حسن معاشرت، صمیمیت، مهر و وفا برجسته بود.
نعمتی با اشاره به اینکه حضرت خدیجه سیده نساء قریش در اسلام و در دوره جاهلیت لقب گرفته بود، خاطرنشان کرد: خدیجه یکی از ۴ بانویی است که به همراه دیگر بانوان بهشتی فضیلت، برتری و جایگاه والایی دارد. هوشیاری و خردمندی وی باعث شد که از طریق او اسلام در اقصی نقاط دنیا شاخ و برگ بگیرد. به خاطر همین صفات پسندیده بود که بسیاری از اشراف عرب خواهان ازدواج با آن حضرت بودند ولی وی هیچکدام را هم سنگ خود نپنداشت و با بهظاهر یتیمی از قریش ازدواج کرد.
وی گفت: ازجمله کارهایی که حضرت خدیجه را بزرگ کرد و او را به دیگران شناساند حکمت اوست، حضرت خدیجه با دوراندیشی و افکار حکیمانه و خردمندی که داشت دعوت پیامبر را پذیرفت باوجودی که آن روزها همسر او، رسول اکرم(ص) در آماج حملات مشرکین و کفار قرار داشت. ولی با پشتوانه، فکر و حکمتی که از مسئله میدانست، کار پیامبر را علامتهایی از نبوت و هدایت مردم جامعه آن روزگار قراردا و با پذیرش اسلام قدم دوم بزرگ او در زندگانیاش رقم خورد.
نعمتی قدم سوم برای برپایی و زنده نگهداشتن اسلام و یاری پیامبر را بقای نسل از سوی حضرت خدیجه دانست و اظهار کرد: نسل پیامبر یادگار حضرت خدیجه است که ۱۱ امام معصوم از دودمان وی به وجود آمد. میشود گفت که شایستگیهای حضرت زهرا (س) از مادری همچون خدیجه بوده است و تنها او لایق مادری فاطمه (س) را داشته است.
وی با ذکر روایتی از عایشه گفت: روایتشده است که رسول اکرم از خانه بیرون نمیرفت مگر آنکه خدیجه را یاد و او را بهخوبی و نیکی مدح و ثنا میکرد. عایشه نقل کرده است که روزی از روزها غیرت و تعصب زنانگی مرا گرفت، به رسول اکرم(ص) گفتم خدیجه پیرزنی بیش نیست و خداوند بهتر از او را به شما داده است. پیامبر غضبناک شد بهطوریکه موی جلوی سرش از خشم تکان میخورد. سپس فرمود نه، بهتر از او را خدا به من نداده است.
نعمتی افزود: پیامبر فرمود خدیجه ایمان آورد وقتی مردم کافر بودند و تصدیق کرد مرا وقتی مردم مرا تکذیب میکردند. وی در اموال خود با من مواسات کرد وقتی مردم مرا محروم ساختند و خدا از او فرزندی روزی من کرد وکه از زنان دیگر محروم فرمود.
وی با اشاره به روایتی اظهار کرد: انس بن مالک از رسول خدا نقل میکند؛ بهترین زنان عالم، مریم بنت عمران و آسیه بنت مزاحم، خدیجه بنت خویلد و فاطمه بنت محمد است. پیامبر جایگاه و مقام حضرت خدیجه را بلند و برجسته میدانستند. اینها مسائلی هستند که میتواند الگوی نیکی برای زنان ما باشد و فاکتورهای زندگی یکایک ما قرار بگیرد.
کارشناس مرکز پاسخ به سؤالات دینی حوزه علمیه خاطرنشان کرد: حضرت خدیجه بودند که دوران رنج و سختیهای پیامبر را تحمل کرد. اولین شخصی بودند که به پیامبر ایمان آورد و این امتیاز بزرگ را به دست آوردند. این کارها یک ارزش بسیار بالاست، آسان نیست عبور کردن و صرفنظر کردن از عقایدی که انسانها سالهای متمادی با آن زندگی کردهاند.
حجتالاسلام نعمتی در پایان گفت: در آن فضای سنگین مکه حامی بزرگ پیامبر عظیمالشأن اسلام این بانوی مکرم است، که هر زمان یادی از حضرت خدیجه میشد اشک در چشمان پیامبر حلقه میزد و این است که حضرت آن سال را «عامالحزن» نامیدند چون با حزنی که بر قلب مبارک و نازنین پیامبر از فراق حضرت خدیجه وارد شد چیزی نتوانست جایگزین او گردد.
انتهای پیام