کد خبر: 4137363
تاریخ انتشار : ۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۰۸:۳۵

طرح «قاضی مدرسه» در مدارس قزوین اجرا شد

نماینده دادستان قزوین با اشاره به مصادیق حقوق شهروندی، گفت: طرحی از سوی معاونت پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه با عنوان «قاضی مدرسه» در مدارس استان مطرح و انجام شد.

قاضی

حجت‌الاسلام والمسلمین سقراط کلینی، نماینده دادستان قزوین در شهر اقبالیه، در گفت‌وگو با ایکنا، در بیان حقوق عامه و مصادیق آن گفت: حقوق عامه یعنی آنچه فراگیر است و تمامی شهروندان نسبت به آن حقی داشته و زندگی مردم به آن وابسته باشد که غالباً موضوعاتی صرفاً شخصی نیستند و دادستانی به‌عنوان مدعی‌العموم حق ورود به این موضوعات را دارد.

وی ادامه داد: در مواردی همچون آلودگی هوا، دادستان تعیین تکلیف خواهد کرد؛ به‌عنوان مثال رودخانه، باغستان و طبیعت، فضایی ایجاد کرده که همه مردم نسبت به آن حقوقی دارند. رفاه مردم هم موضوعی دیگر است که تردد و ترافیک، هزینه‌ها و مالیات‌هایی که از مردم دریافت می‌شود را در برمی‌گیرد که اگر نامتعارف باشد، دادستان نه تنها حق، بلکه وظیفه ذاتی خود می‌داند که برای حل آن‌ها به مسئله ورود کند.

نماینده دادستان قزوین در شهر اقبالیه افزود: نظارت بر نحوه عملکرد ادارات مختلف از دیگر وظایف محوله به دادستانی است که به بررسی شرایط می‌پردازد که آیا ارگان مورد نظر به وظیفه ذاتی خود عمل می‌کند یا کوتاهی‌ و قصوری وجود دارد که از چشم ضابطان و حکّام قضایی پنهان مانده است‌.

وی در ادامه اظهار کرد: موضوع دیگری که پس از «حقوق عامه» مبتلی‌به بوده و عمومیت دارد آموزش «حقوق شهروندی» است؛ اینکه هر شهروند چه حقوقی دارد و نیز رعایت آن حقوق، نسبت به سایرین چگونه است؟

کلینی ادامه داد: حقوق‌شهروندی امری ۲ وجهی است؛ یک وجه آن مطرح می‌کند که من چه حقوقی دارم و وجه دوم به این موضوع می‌پردازد که چه حقوقی را باید نسبت به سایر شهروندان رعایت کنم.

وی با بیان این نکته که «من این حق را دارم که در فضای امنی زندگی کنم» بیان کرد: آموزش حقوق شهروندی افراد را به حقوق خود آگاه کرده و از بار پرونده‌های حقوقی در دادگاه می‌کاهد، چرا که با رعایت حقوق شهروندی سایرین، دیگر ضرری به کسی وارد نمی‌شود که نیاز به تظلّم‌خواهی وجود داشته باشد.

نماینده دادستان قزوین افزود: اگر بر اثر آموزش، شخصی نسبت به حق و حقوق خود واقف شود سبب خواهد شد که مورد ضرر و زیان واقع نشده و دیگر به دنبال مطالبه‌ حقوق پایمال شده‌ خود هم نیفتد. دانستن و آموزش؛ از ضرر و زیان جلوگیری کرده و سبب می‌شود پرونده‌ای برای شکایت در دادگاه تشکیل نشود.

وی اظهار کرد: اقدامات قوه قضاییه برای مردم امید آفرین است و آموزش می‌تواند از حجم پرونده‌ها کاسته و بر کیفیت رسیدگی به موارد حائز اهمیت بیفزاید.

کلینی در ادامه با اشاره به طرح «قاضی مدرسه» گفت: طرحی از سوی معاونت پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه مطرح شد تا با عنوان «قاضی مدرسه» و با هماهنگی دادستان استان، قضات دادسرا و محاکم در مدارس سطح استان حاضر شوند، چرا که در حوادث سال گذشته تعدادی از نوجوانان تحت تأثیر هیجانات دردسرها و حواشی برای خود و جامعه ایجاد کرده بودند.

وی ادامه داد: اقدامات قضات در مدارس سبب شد تا سازوکار جامعه، حاکمیت و تشریفات آن و نیز علل و عوارض و راه درست اعتراضات برای دانش‌آموزان مطرح شود و آگاه شوند که چه موضوعاتی در پس ظواهر اغتشاشات وجود داشته و آن‌ها ناآگاهانه وارد بازی شده‌اند. این هم از مصادیق حقوق شهروندی است که مردم نیاز به آگاهی‌بخشی و روشنگری دارند.

نماینده دادستان در شهر اقبالیه افزود: متأسفانه بسیاری از آن‌ها که ناآگاهانه وارد بازی شده بودند با موضوع آسیب و بحران هیچ‌گونه آشنایی نداشتند و علاوه بر تبیین برخی مسائل برای دانش‌آموزان، حضور و تردد قضات در مدارس سبب افزایش امنیت خاطر دانش‌آموزان و اولیاء و کاسته شدن از میزان مزاحمت‌های موتوری و غیرموتوری و حتی مسمومیت‌ها در استان شده بود تا دانش‌آموزان با طیب خاطر به تحصیل علم و دانش بپردازند.

وی اظهار کرد: طرح قاضی مدرسه توانست آرامش نسبی را در بین دانش‌آموزان و اولیاء و سطح مدارس برقرار کند تا دانش‌آموزان در انتخاب راه و روش زندگی خود از تجربیات عینی و زنده درس بگیرند چرا که آن‌ها حقایق را از زبان قضاتی می‌شنیدند که درس‌خوانده و آموزش‌های لازم را دیده‌اند، از نزدیک در محکمه با مسائل و افراد مختلف سروکار دارند، دادگاه و اجرای حکم را دیده و از پشیمانی و ناله‌ها و التماس‌های پایان کار مطلع هستند و به درستی می‌توانند تجربیات خود را انتقال داده و با اثرگذاری مثبت، از وقوع ناهنجاری‌ها و جرایم پیشگیری کنند.

انتهای پیام
captcha