کد خبر: 4149552
تاریخ انتشار : ۰۱ تير ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶
گردشگری مذهبی در قزوین/ ۴

پیغمبریه؛ بقعه‌ای فرامسلمانی در قزوین

بقعه‌ پیغمبریه در قزوین، مورد توجه مسلمان و مسیحی و یهودی است چون آرامگاه چهار تن از پیامبران بنی‌اسرائیل است که مژده میلاد مسیح را از اورشلیم به سوی شرق آوردند.

پیغمبریه

به گزارش ایکنا از قزوین، آرامگاه «چهار انبیا» یا «پیغمبریه» در شهر قزوین یکی دیگر از آرامگاه‌هایی است که همواره مورد توجه قزوینی‌ها و گردشگران داخلی و خارجی قرار دارد. این اثر در ۷ آذرماه ۱۳۷۵ با شماره ۱۷۷۴ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌ است.

این مکان را آرامگاه چهار تن از پیامبران بنی‌اسرائیل به نام‌های «سلام»، «سلوم»، «سهولی» و «القیا» می‌دانند و به «چهار انبیا» نیز معروف است‌. گفته شده آنان پیامبرانی هستند که مژده میلاد مسیح را از اورشلیم به سوی شرق آوردند. براساس اسناد موقوفات صفویه؛ این مکان که با نام «مقام شریف» معروف بوده در پایان قرن یازدهم هجری زیارتگاهی مورد احترام بوده که باغ‌هایی را برای آن وقف کردند.

سیدمحمد دبیرسیاقی در کتاب «سیر تاریخی بنای شهر قزوین و بناهای آن» آورده است که «در خیابان پیغمبریه در مغرب عمارت و باغ چهلستون بقعه‌ای است که آن‌را «پیغمبریه» و بعضی «چهار‌انبیا» می‌گویند و معروف است که در آنجا چهار تن از پیامبران مدفونند.»

ریشه یهودی و بنی‌اسرائیلی پیامبران مدفون در این فضا سبب شده تا نام «پیغمبریه» در میان مکان‌هایی که مورد بازدید گردشگران داخلی و خارجی قرار گرفته، بدرخشد و علاوه بر مسلمان، مسیحیان و یهودیان با علاقه‌ ویژه‌ای خود را به این بقعه برسانند.

اگرچه این بقعه در مرکز شهر و در دل خیابانی پر تردد واقع شده اما اول هر ماه قمری تجمع و تردد مقابل درب پیغمبریه توجه هر عابری را به خود جلب می‌کنند. آن روز بساط نذری‌ها به پاست چرا که عده‌ای آمده‌اند تا ماه جدید خود را با زیارت این بقعه آغاز کنند؛ برخی به حاجت خود رسیده‌اند و در پی ادای نذر هستند و دیگران هم التماس دعای خیر دارند تا حاجت‌روا شوند.

زیارتگاه چهار انبیا در شهر قزوین در شروع هر ماه قمری میزبان زائرانی است که برای تبرک، ماه جدید قمری را با زیارت این بقعه آغاز می‌کنند. این مراسم که غالباً توسط بانوان اجرا می‌شود در استان‌ها و شهرهای همجوار قزوین به‌ویژه تهران و کرج نیز شناخته شده است به‌طوری که تعداد بسیاری از زائران اول ماه این بقعه بانوانی از شهرهای مختلف استان البرز و تهران هستند.

سنت زیارت اول ماه در پیغمبریه تا چند روز همچنان ادامه دارد، این سنت کهن در اصل همان رسم «امامزاده گُرُشماق» است که به ترکی به معنای دید و بازدید با امامزاده است. امامزاده گُرُشماق بر جای مانده از سنت زنان اشرافی دربار صفویه بوده که در مجاورت بنا در کاخ شاه صفوی یا همان عمارت کلاه‌فرنگی و سرای سعدالسلطنه مستقر بودند، چنانکه در عصر صفوی دری مخصوص ورود و خروج زنان دربار به این مقبره تعبیه شده بود که امروزه دیگر اثری از آن وجود ندارد.

علاوه بر آن در اعیاد و مناسبات مذهبی معمولاً یکی از باشکوه‌ترین مجالس شهر قزوین در این بقعه و حسینیه و حیات مجاور آن برپاست و قزوینی‌ها با احترام و ارادت ویژه‌ای در آن حضور می‌یابند.

واقع شدن این بقعه مبارکه در مرکز شهر قزوین سبب شده تا حیاط و بارگاه آن در بین افراد متدین و مذهبی مکانی امن و دنج برای قرارها و گپ‌های دوستانه و خانوادگی باشد که در سایه آرامش معنوی حاکم بر این مکان به علاوه بر دیدار با دوستان به زیارت هم بپردازند.

انتهای پیام
captcha