کد خبر: 4163087
تاریخ انتشار : ۲۶ مرداد ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۰

درباره هیئت دخترانه‌ ریحانه‌الرسول(ص) شهر قزوین بیشتر بدانید

هیئت دخترانه‌ ریحانه‌الرسول(ص) در مسجد محمد‌رسول‌الله(ص) در شهر قزوین قریب به ۴ سال است که فعالیت دارد و صد نفر از دختران نوجوان شهر قزوین را با خود همراه کرده است.

هیئت دخترانه

به گزارش ایکنا از قزوین، زینب عبدالهی، از مؤسسین هیئت دخترانه‌ ریحانه‌الرسول(ص)، دبیر امور تربیتی آموزش و پرورش و دانشجوی سطح چهار حوزه علمیه در رشته فقه خانواده است که همراه با چند تن از دغدغه‌مندان امور تربیتی اولین هیئت دخترانه را در مسجد محمد‌رسول‌الله(ص) در شهر قزوین دایر کرده و قریب به ۴ سال صد نفر از دختران نوجوان شهر قزوین را با آموزه‌های این مجموعه همراه کرده است.

عبدالهی درباره اهداف و علل تأسیس هیئت دخترانه به ایکنا گفت: هیئت دخترانه ریحانه‌الرسول(ص)، تشکلی واقع در مسجد محمدرسول‌الله(ص) شهر قزوین است که از نظر مکانی و اهداف تربیتی وابسته به مسجد طراحی شده است. دو هدف مهم هیئت ریحانه‌الرسول(ص)؛ پیوند با مسجد و کتابخوانی است که برنامه‌های دیگر هم بر اساس این دو هدف شکل می‌گیرند.

وی اظهار کرد: این هیئت با اراده‌ سه نفر شکل گرفت. سال ۱۳۹۸ همزمان با میلاد حضرت زینب(س) برای افتتاح هیئت و جشن میلاد برنامه‌ریزی شده بود که در همان روز حاج‌قاسم به شهادت رسیدند و مراسم افتتاحیه ما به یک بزرگداشت تبدیل شد؛ دختران ما که ریحانه‌الرسول(ص) نام گرفته بودند دختران حاج قاسم شدند، چرا که پیوست ناگسستنی آنان با مسجد همزمان با شهادت حاج‌قاسم رقم خورد.

این مربی امور تربیتی بیان کرد: دغدغه و هدف از راه‌اندازی این مجموعه خلأهای موجود در تربیت نسل جدید بود که برعکس نسل گذشته؛ هیچ ارتباط و پیوندی با مسجد نداشتند و مسجد اینگونه برای آن‌ها تعریف شده بود که مکان مقدسی است و زمان نماز پیرمردان و پیرزنان در آن حاضر شده و عبادت می‌کنند و سپس درب‌های مسجد تا اوقات شرعی بعدی به روی همه بسته می‌شود.

وی تصریح کرد: جدایی بین مسجد و نسل جدید به وجود آمده بود و مسجد برای آن‌ها جذابیتی نداشت‌ در حالی‌که آموزه‌های دینی و انقلابی ما مسجد را سنگر معرفی می‌کند که همه موفقیت‌ها و پیروزی‌های رزمندگان به برکت مسجد رقم خورده است.

عبدالهی خاطرنشان کرد: پس از انقلاب و در بحران‌هایی که بر این کشور گذشته است همواره کسانی پای کار بودند و برای دفاع از این نظام اسلامی سینه سپر کردند که بچه‌های مسجد بودند بنابراین این دغدغه در ما وجود داشت که باید مسجد را جذاب کنیم که نسل جدید با حضور در آن روحیه‌ «بچه مسجدی» پیدا کند.

وی با اشاره به اینکه برکات تاریخ انقلاب اسلامی از مساجد نشئت گرفته است، خاطرنشان کرد: مساجد به خودی خود سنگر اسلام‌ نیستند بلکه مسجدی‌ها و نحوه تعامل آن‌ها مسجد را به یک پایگاه اجتماعی قوی تبدیل کرده است.

این مربی امور تربیتی خانواده گفت: تفکر ظلم‌ستیزی و باورهای صحیح اسلامی انقلابی از مساجد و گعده‌های پنهان و آشکار آن شکل گرفته است. در آن زمان جوان و نوجوان کبوتر جلد مسجد بودند اما امروزه انحرافات و تفکرات مسموم مسجد را به مکانی برای عبادت و ادا کردن نمازهای قضا و فرایض فوت شده سالمندان تبدیل کرده است که خطر بزرگی برای کشور ماست.

وی افزود: اشکالی بر نفس اسلام و انقلاب وارد نیست بلکه بی‌اطلاعی نوجوان است که بسیاری از ناهنجاری‌ها را رقم می‌زند و برای کشور هزینه‌ ایجاد می‌کند. روشنگری‌ها در مسجد رقم می‌خورد. نوجوان ۲ دهه به حال خود رها شده است. باید بچه‌های محل، مسجد را آباد کنند که راه‌حل برون رفت از بسیاری معضلات و چالش‌ها در دل مسجد نهفته است.

وی تصریح کرد: شبهات و فتنه‌ها کف روی آب است که با پیوند و انس و الفت نوجوان با مسجد و هویت‌یابی به‌راحتی محو خواهد شد و دختر نوجوان ما از سردرگمی نجات خواهد یافت.

مسجد حلال مشکلات است

عبدالهی با تأکید بر اینکه مسجد حلال مشکلات خواهد بود، بیان کرد: اگر در دختران ما پای مباحث اعتقادی لنگ است ایرادی نیست چون با مؤلفه‌هایی همچون توجه، صرف وقت و حوصله و روشنگری می‌توان مشکلات اعتقادی، درسی، توانمندی و مهارتی آن‌ها را به سادگی رفع کرد. یادگیری آداب مسجد، سپری کردن اوقاتی خوش در مسجد قادر است چند نسل را مسجدی و مسجد دوست بار می‌آورد.

وی اظهار کرد: در همین راستا و در قدم اول برای مسجد محمدرسول‌الله(ص) یک هیئت دخترانه تعریف کردیم که در بطن مسجد ایجاد شده و تمام برنامه‌های آن در دل مسجد پیاده‌سازی شود و حتی کلاس‌ها طبق زمان نمازهای مسجد برنامه‌ریزی شد تا هیئت ریحانه‌الرسول(ص)، مسجد محمدرسول‌الله(ص) را در ذهن دختران ما تداعی کند.

مسئول هیئت ریحانه‌الرسول(ص) گفت: مخاطبان هیئت با چارچوب‌ و انجام مصاحبه و عبور از برخی فیلترها انتخاب شدند تا شاکله‌ خانوادگی افراد با مجموعه تربیتی و تلاش‌ها و زمانی که برای نوجوان صرف می‌‌شود سنخیت داشته باشد.

وی ادامه داد: برخی از والدین به دنبال آن بودند که فقط اوقات فراغت فرزندانشان در این مکان پر شود که این نوع رویکرد، با اهداف مجموعه سازگار نبود بلکه ما از هزینه، وقت و تلاشی که صرف می‌شد خروجی خاص و هدفی ویژه را دنبال می‌کردیم که ایجاب می‌کرد ورودی مجموعه متناسب با خروجی آن انتخاب شود.

این مبلغ امور تربیتی گفت: دختران از سن ۱۰ سالگی وارد مجموعه می‌شوند و برنامه‌های مهارتی متناسب سن آن‌ها تعریف شده است تا دختر امروزی ما علاوه بر علم و اطلاع و معرفت، فردی توانمند شده و در جامعه حرفی برای گفتن داشته باشد. سواد رسانه، نقد انیمیشن و مستند از جمله کلاس‌های جانبی است که برای این سیر تربیتی تعریف شده است.

عبدالهی اظهار کرد: با ورود افراد جدید به نوعی بار تبلیغات مجموعه از دوش ما برداشته شد چرا که مادران دغدغه‌مند امور تربیتی و دختران مستعد آنان مبلغ فعالیت‌های هیئت شدند و افرادی از جنس خود را با مجموعه آشنا کردند و جذابیت این تبلیغ بسیار مؤثرتر از تبلیغات تراکتی و پوستری بود. آن‌ها مجموعه تجربه‌‌ها و دریافت‌های مثبت خود را به دیگر مخاطبان منتقل کردند و اینک تمام دختران و اولیاء آن‌ها مبلغ فعالیت‌های هیئت دخترانه‌ی ریحانه‌الرسول(ص) هستند.

وی خاطرنشان کرد: پیوند دختران با مسجد رقم خورد؛ کلاس‌ها یا بعد از نماز شروع می‌شد و یا طوری تنظیم شده بود که با اذان کلاس به اتمام رسیده و دختران ما در نماز جماعت مسجد حضور پیدا کنند. پیوند با مسجد و تمرین نماز جماعت و تشکیل صف‌های متوالی از نوجوانان و جوانان در مسجد محمدرسول‌الله(ص) یکی از اهداف ما بود.

این مربی امور تربیتی افزود: نوجوان امروز با خلأهای متعددی مواجه است که بسیاری از آن‌ها ریشه در دوری از کتاب و مطالعه دارد. مقام معظم رهبری هم در بیانات خود به این موضوع اشاره کرده‌اند؛ نوجوان و جوان ما با کتاب غریبه است و فضای مجازی هر روز بر این جدایی دامن می‌زند و محرومیت از نعمت مطالعه؛ سادگی، بی‌اطلاعی و فریب نسل جدید را رقم‌زده است.

وی تصریح کرد: ناآرامی نسل جوان ریشه در هجوم مباحث در فضای مجازی دارد و در مقابل آن برخورداری از یک سیر مطالعاتی می‌تواند در فهم، درک و میزان شعور اجتماعی نوجوان تأثیر گذاشته و شخصیتی متفاوت برای او بسازد. کلاس‌ها بر مبنای کتابخوانی ایجاد شده و مطالعه به عنصری ثابت در تمامی کلاس‌ها تبدیل شده است. برای هر دختر نوجوان برنامه‌ای ۶ ساله طرح‌ریزی شده که سیر مطالعاتی در آن‌ها ثابت است.

همراهی هیئت‌امنای مسجد با هیئت ریحانه‌الرسول(ص)

عبدالهی ادامه داد: از عنایات ویژه خداوند به مجموعه دخترانه‌ ریحانه‌الرسول(ص) همین بس که هیئت‌امنای مسجد هم  دغدغه‌مند امور تربیتی هستند و علاوه بر اختصاص فضا، در تمامی امور پشتیبان مجموعه بودند و همچنین با تهیه کتابخانه‌ مخصوص نوجوان خدمت بزرگی به دختران ما کردند. کتاب‌هایی پربار که با دقت فوق‌العاده خانم شهاب‌زاده و خانم مظفری از تأسیس‌کنندگان هئیت تهیه شدند تا مطالعه‌ آن‌ها سهمی در دانش‌افزایی نوجوانان داشته باشد.

وی اظهار کرد: بسیاری از مفاهیم مربوط به هویت دینی و ملی در قالب کلاس‌های کتابخوانی به نوجوانان عرضه می‌شود، کتابی محور قرار می‌گیرد و توسط مربی توانمند ارائه شده و مطالب جانبی و مکمل آن با ابزارهای مختلف چند رسانه‌ای برای دختران تبیین می‌شود و به شایستگی به مباحث اعتقادی و بصیرتی واقف می‌شوند و پیوند با کتاب هم رقم می‌خورد.

مسئول هیئت ریحانه‌الرسول(ص) بیان کرد: طرح ارائه شده برای هیئت دختران؛ طرحی ۶ ساله‌ است که اقدامات مهارتی، کتابخوانی، تربیتی و معرفتی را در خود جای داده تا علاوه بر رشد عقلانیت و اطلاعات و درک و شعور اجتماعی، معرفت نوجوان نسبت به خدا و اهل‌بیت(ص) نیز با تدبر در قرآن بالا رود و عقلانیت و معرفت نوجوان توأم با همدیگر به رشد برسد.

وی ادامه داد: شبهات ذهنی نوجوان که در بستر فضای مجازی ایجاد شده در این دوره‌ها و در قالب کتاب و رمان و تحلیل آن‌ها پاسخ داده می‌شود و دختران بر تأثیر این سیر مطالعاتی اذعان دارند. به‌طور مثال با بررسی اصل و اساس ریشه‌ حجاب، مطالعه‌ و مقایسه‌ آن در ادیان و کشورهای مختلف، نقشه‌ جامعی از حجاب در ذهن دختر نوجوان ما نقش می‌بندد که در هجمه‌ و حملات دشمن نه تنها متإثر نشده بلکه با قدرت پای حجاب و آرمان‌های خود خواهد ایستاد. فهم و باور و اطلاعات دقیق سبب می‌شود این نسل دیگر قابل انحراف و تحریف نباشد.

این مربی تربیتی خاطرنشان کرد: بزرگترین چالش ما کمبود مربی توانمند برای ارتباط‌گیری با نوجوان است. مربیان متعددی برای کلاس‌ها دعوت شدند اما عدم جذابیت، عدم پاسخگویی، ضعف در ارتباط‌گیری و ارائه محتوا و نیز عدم توانمندی سبب شد تا قطع همکاری با آنان صورت گیرد.

وی افزود: ارتباط با نوجوان، متخصص خاص خود را می‌طلبد، نه کودک است که همچون کودکان با آن‌ها برخورد شود و نه بزرگسال که توقعات ویژه از آن‌ها برود. لازمه‌ ارتباط‌گیری با نوجوانان، مربی رفاقتی و حمایتی است تا دختران به او اعتماد کرده و چالش‌های خود را با او در میان گذاشته و پاسخ‌های مناسب خود را دریافت کنند.

این مسئول اظهار کرد: استقبال از برنامه‌های مجموعه بسیار عالی است. هر ترم انتقادات و پیشنهاد نوجوانان و اولیای آن‌ها را دریافت می‌کنیم تا نواقص را رفع کرده و بر نقاط قوت تمرکز کنیم و خداوند را شاکریم که تاکنون حقیقتاً قریب به ۹۰ درصد از اولیا و دختران ما از اقدامات هیئت رضایت کامل داشتند.

عبدالهی در پایان گفت: مخاطبان هیئت دخترانه‌ ریحانه‌الرسول(ص) برخی متغیر و بعضی هم ثابت‌ هستند. دوره به دوره ثبت‌نام می‌کنیم‌. هر دوره یک فصل است. مخاطبان ثابت هیئت قریب به صد نفرند و معمولاً هر ترم چندین نفر متغیرند و آمار به ۱۳۰ نفر می‌رسد و لازم به ذکر است که خانم مرضیه‌سادات شهاب‌زاده، خانم زهره مظفری، خانم نعمتی و دیگر مربیان پای کار هیئت هستند و همگی در موفقیت آن سهم دارند.

انتهای پیام
captcha