به گزارش ایکنا از قزوین، تدبر از ریشه «دَبَر» به معنای «پشت» است، تدبر نیز به معنای اخذ تدبیر است یعنی اینکه در متن و آیات قرآن کریم تدبیری بهکار رفته است، وقتی مخاطب در آن تدبیر و اندیشه کند و آن را بهدست آورد به این کار تدبر کردن میگویند. به عبارتی دیگر در هر آیه تدبیری بهکار رفته است و اگر بنده در آن اندیشه کند و آن را بهدست بیاورد به این عمل او تدبر گفته میشود.
در این راستا ایکنای قزوین در تلاش است تا در ماه مبارک رمضان با انتشار تفسیر برخی از سورههای جزء ۳۰ قرآن کریم از سوی زهره مظفری، مربی تدبر در قرآن، برای مخاطبان، مسابقهای در پایان این ماه مبارک درباره نکات مطرح شده برگزار و به نفرات برگزیده جوایز نفیسی اهدا کند، حال در دهمین شماره آن که به تدبر در سوره همزه پرداخته شده است، میخوانیم:
یکی از سورههای بسیار مهم و حائز اهمیت، سوره مبارکه همزه است؛ این سوره به گناهان زبان و اهمیت آن و عاقبت افراد درگیر این گناهان میپردازد و با توجه به احادیث متعددی که در خصوص اهمیت گناهان زبان وجود دارد، اینگونه برداشت میشود که باید به این دسته از گناهان بسیار توجه شود.
در حدیثی از امام صادق(ع) آمده است: «همانا نفرتانگیزترین مخلوق خدا بندهای است که مردم از شر زبان او پرهیز میکنند.»، حضرت رسول(ص) فرمودند: «گرفتاری انسان از زبان اوست.»، حضرت علی(ع) فرمودند: «ای مردم، بدانید که هر کس اختیار زبانش را نداشته باشد، پشیمان شود.» و امام باقر(ع) نیز فرمودند: «هیچکس از گناهان در امان نمیماند مگر آنکه زبانش در کام کشد.»
خیلی از ما شنیدهایم که بسیاری از گناهان مربوط به زبان است یعنی اگر زبان حفظ شود بسیاری از گناهان از انسان دور خواهد شد. زبان جِرمش کم ولی جُرمش بسیار است، اگر بین گناهان جستجو کنید گناهان بسیار متعددی مانند عیبجویی، مسخره کردن، تهمت زدن، غیبت کردن و سخنچینی از گناهان زبان بهشمار میرود.
در این موضوع شکی نیست که اگر انسان بتواند سکوت کند و کمتر سخن بگوید به سعادت و خوشبختی نزدیکتر شده است چون از گناهان دور خواهد شد.
با توجه به نکاتی که بیان شد قصد داریم تدبر سوره مبارکه همزه را بگوییم. گناهان زبان بهصورت مستقیم با آبروی انسان ارتباط دارند. سوره همزه با «وَیل» شروع میشود، سوره مطففین نیز با «وَیل» شروع میشود. چون رعایت آبروی مردم و رعایت مال مردم برای خداوند مهم بوده، دو سوره قرآن کریم با «وَیل» شروع شده است.
در شمارههای بعدی تدبر در سوره «همزه» به نکات این سوره خواهیم پرداخت.
انتهای پیام