کد خبر: 4270847
تاریخ انتشار : ۲۰ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۱:۴۵
تدبر در قرآن/ ۹

مزایای توصیه به حق و صبر

مربی تدبر در قرآن گفت: توصیه همدیگر به حق و صبر از جمله اعمال صالحی است که به ما کمک می‌کند تا از خسران دور شویم.

تَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ

به گزارش ایکنا از قزوین، تدبر از ریشه «دَبَر» به معنای «پشت» است، تدبر نیز به معنای اخذ تدبیر است یعنی اینکه در متن و آیات قرآن کریم تدبیری به‌کار رفته است، وقتی مخاطب در آن تدبیر و اندیشه کند و آن را به‌دست آورد به این کار تدبر کردن می‌گویند. به عبارتی دیگر در هر آیه تدبیری به‌کار رفته است و اگر بنده در آن اندیشه کند و آن را به‌دست بیاورد به این عمل او تدبر گفته می‌شود.

در این راستا ایکنای قزوین در تلاش است تا در ماه مبارک رمضان با انتشار تفسیر برخی از سوره‌های جزء ۳۰ قرآن کریم از سوی زهره مظفری، مربی تدبر در قرآن برای مخاطبان، مسابقه‌ای در پایان این ماه مبارک درباره نکات مطرح شده برگزار و به نفرات برگزیده جوایز نفیسی اهدا کند، حال در نهمین شماره آن که به تدبر در سوره عصر پرداخته شده است، می‌خوانیم:

«إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ؛ مگر كسانى كه گرويده و كارهاى شايسته كرده و همديگر را به حق سفارش و به شكيبايى توصيه كرده‏‌اند»؛ براساس این آیه کسانی ایمان آوردند و عمل صالح انجام داده‌اند. ایمان به تنهایی کافی نیست. از بین عمل صالح خداوند دو عمل توصیه به حق و صبر را مطرح می‌کنند.

همین آیه چند شبهه را پاسخ می‌دهد، نخست اینکه ایمان به تنهایی نیست، برخی می‌گویند باید دل پاک باشد که این سخنان مبنا ندارد، هر کجا که خداوند از ایمان سخن گفته از عمل صالح نیز سخن گفته‌ است.


بیشتر بخوانید: 


اگر به خدا ایمان قلبی و قوی داشته باشیم این ایمان باید در عمل جلوه داشته باشد؛ خداوند نیز عمل صالح را تعریف کرده است. از سویی دیگر عمل صالح به تنهایی کافی نیست و باید پشتوانه ایمانی داشته باشد و عمل را برای رضای خداوند انجام دهیم. حال چرا خداوند در این آیه به حق و صبر سفارش کرده است؟

«وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ»َ توَاصَوْا» به معنای توصیه کردن است؛ در عربی باب وجود دارد، در عربی اتفاقاتی در افعال می‌افتد که معانی آنان متفاوت می‌شود، «تَوَاصَوْا» یک توصیه دوطرفه است. حق مخالف باطل است؛ وقتی حق و باطل را شناسایی کردیم و هنگام غفلت اطرافیان و خانواده را توصیه کنیم آنان نیز ما را توصیه کنند.

توصیه صمیمیت و دلسوزی دارد؛ اگر انسان حق و حقیقت را تشخیص داد بهتر است آن را توصیه کند.

«تَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ» می‌دانیم که نماز، حجاب و روزه خوب است ولی صبور نیستیم و زود کم می‌آوریم بهتر است دوستان همدیگر را به صبر توصیه کنند که به افزایش امید منجر خواهد شد.

در جامعه برای فراگیری ایمان و عمل صالح باید همدیگر را توصیه کنیم بنابراین به تنهایی خوب بودن کافی نیست و ما باید روی همدیگر تأثیر بگذاریم پس توصیه به حق و صبر برای این است که جامعه ما یک جامعه ایمانی شود.

در جمع‌بندی باید بگوییم که سوره مبارکه عصر از گذر زمان صحبت می‌کند، گذر زمان اتفاق می‌افتد و انسان نمی‌تواند جلوی آن را بگیرد و این گذر زمان برای افرادی که در این گذر چیزی به‌دست نمی‌آورند مطلوب نیست؛ اگر گذر زمان اتفاق بیفتد و انسان کاری نکند دچار خسران می‌شود.

چه کنیم دچار خسران نشویم؟ توصیه همدیگر به حق و صبر از جمله اعمال صالحی است که به ما کمک می‌کند تا از خسران دور شویم.

از خدا بخواهیم تا به ما کمک کند که عمرمان را به‌عنوان یک سرمایه بشناسیم و از آن به خوبی استفاده کنیم؛ گذر عمر ما را به مرگ نزدیک‌تر می‎کند، بنابراین باید برای تمام لحظه‌های عمر برنامه‌ریزی کنیم و با ایمان، عمل صالح، تشویق و ترغیب دیگران به امور حق، استمرار و ثبات در مقام حق جزو دسته بهشتیان قرار بگیریم و کاری کنیم همه جامعه به این موضوع توجه کنند. بهتر است از کارهای لغو و بیهوده دوری کرده و برای ساختن خود و جامعه برنامه داشته باشیم.

انتهای پیام
captcha